Τεχνικά χαρακτηριστικά ρολών

1. Ρολά λαμαρίνας. Το φύλλο του ρολού αποτελείται από μικρότερα φυλλαράκια επεξεργασμένης γαλβανιζέ ατσαλολαμαρίνας που καλύπτουν κατά μήκος όλο το άνοιγμα.
Οι λωρίδες αυτές ενώνονται μεταξύ τους συρταρωτά. Η γαλβανιζέ εν θερμώ ατσαλολαμαρίνα μπορεί να κατασκευάζεται σε διάφορες μορφές (προφίλ) σε πάχη από 0,8-1,2mm, ύψος από 70-120mm και μήκος όσο και το πλάτος του ανοίγματος.

2. Ρολά δικτυωτά. Οι ειδικά διαμορφωμένες γεμάτες (μασίφ) βέργες σιδήρου διατομής Φ8 ενώνονται μεταξύ τους με ειδικούς συνδετήρες κατά τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν αυτοί να ανοίξουν δημιουργώντας έτσι το συνολικό πλέγμα (δίχτυ) του ρολού. Είναι τύπος ρολού κατά 80% περίπου χειροποίητο αφού όλο το πλέγμα συναρμολογείται με μεγάλη επιμονή και υπομονή από έμπειρο τεχνικό προσωπικό.

3. Ρολά αλουμινίου. Το φύλο του ρολού αποτελείται από μικρότερα φυλλαράκια αλουμινίου διπλού τοιχώματος και μονού τοιχώματος.

4. Ρολά λαμαρίνας διάτρητα. Το φύλλο του ρολού αποτελείται από μικρότερα φυλλαράκια επεξεργασμένης γαλβανιζέ ατσαλολαμαρίνας που καλύπτουν κατά μήκος όλο το άνοιγμα. Πριν από τη διαμόρφωση του προφίλ του ρολού, το φύλλο λαμαρίνας που πρόκειται να επεξεργασθεί επιδέχεται κατεργασία διάτρησης σε πλάτος 75mm και διάμετρο οπής 3mm. Οι παραπάνω λωρίδες αυτές ενώνονται μεταξύ τους συρταρωτά. Η γαλβανιζέ εν θερμώ ατσαλολαμαρίνα μπορεί να κατασκευάζεται σε διάφορες μορφές (προφίλ) σε πάχη από 0,8-1,2mm, ύψος από 70-120mm και μήκος όσο και το πλάτος του ανοίγματος.
Ενίσχυση κάτω μέρους:

1. Ρολά Λαμαρίνας. Είναι λάμα σχήματος διαστάσεων 40 X 40 X 4mm και μήκος όσο το πλάτος του ρολού μονού, διπλού τοιχώματος και αλουμινίου. Προφίλ το οποίο διατίθεται σε δύο τύπους σε συνδιασμό με την διάσταση του ρολού. Τοποθετείται στο κάτω μέρος του ρολού πάνω στο τελευταίο φυλλαράκι για να ενισχύει και να αυξάνει τη στιβαρότητα της κατασκευής.

2. Ρολά δικτυωτά. Στο κάτω μέρος του ρολού υπάρχει κοιλοδοκός 80 Χ 40 mm για ρολά αυτόματα (φύλλα Pastore) ή για ρολά χειροκίνητα.

3. Ρολά Αλουμινίου. Το τελευταίο κάτω φύλλο των ρολών αλουμινίου είναι ειδικά διαμορφωμένο με νευρώσεις και υποδοχή για προσαρμογή λάστιχου στεγάνωσης.
Λάστιχο Στεγάνωσης:

Eιδικό υλικό από EPDM. Προσαρμόζεται στο κάτω μέρος του ρολού μαζί με την γωνία ενίσχυσης και ενδιάμεσα από αυτήν και το τελευταίο φυλλαράκι του ρολού κάτωαπό το προφίλ αλουμινίου. Το λάστιχο στεγάνωσης καλύπτει τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου και δεν επιτρέπει την είσοδο ζωυφίων, νερών κλπ στο χώρο που θέλουμε να απομονώσουμε.
Χειρολαβή (χούφτα):

Πλαστικό εξάρτημα που τοποθετείται στη μέση του πλάτους του ρολού και στο τελευταίο φυλλαράκι του ώστε να διευκολύνει στο άνοιγμα και κλείσιμό του κατά τη διάρκεια του χειροκίνητου χειρισμού του.
Τερματικά (στοπ):

Πλαστικά εξαρτήματα τα οποία βιδώνονται πάνω στο προφίλ αλουμινίου και χρησιμεύουν ώστε να σταματά το φύλλο του ρολού στο υψηλότερο σημείο κατά το άνοιγμά του.
Σημαία:

Τετράγωνη γαλβανιζέ λαμαρίνα η οποία καλύπτει το τύλιγμα του ρολού στο υψηλότερο σημείο της κατασκευής από το πλάι (δεξιά και αριστερά). Αυτή μπορεί να έχει διαστάσεις 35Χ35, 40Χ40, 45Χ45 και 50Χ50 cm ανάλογα με το ύψος του ανοίγματος.
Οδηγοί (κανάλια):

Λαμαρίνα στραντζαριστή ειδικού προφίλ σχήματος “Π” (χωρίς λάστιχο) και “Ω” (με λάστιχο) η οποία μπορεί να φέρει και λάστιχο με βουρτσάκι ώστε να μειώνει τις απώλειες αερισμού καθώς και τον θόρυβο. Μέσα στους οδηγούς (κανάλια) κινείται το φύλλο του ρολού.

Διαστάσεις – τύποι:

120 x 85 mm
100 x 85 mm
80 x 85 mm με λάστιχο και βουρτσάκι
60 x 85 mm με λάστιχο και βουρτσάκι .
60 x 35 mm
40 Χ 30 mm
Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να κατασκευασθεί οδηγός (κανάλι) ειδικού προφίλ ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Βάσεις άξονα (χούφτες):

Στραντζαριστά κομμάτια λαμαρίνας σχήματος χούφτας χεριού πάνω στις οποίες εδράζεται ο άξονας. Η προσαρμογή των βάσεων γίνεται πάνω στις σημαίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν οριζόντια και κάθετα για τέλεια ρύθμιση (αλφάδιασμα) του άξονα για σωστή και μακροχρόνια λειτουργία.
Τάσια:

Ειδικά κυλινδρικά κουτιά με ρουλεμάν(πλαστικά ή μασίφ) προσαρμοσμένα πάνω στον άξονα ώστε να μπορούν να περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Μέσα στα τάσια είναι προσαρμοσμένα τα ελατήρια έλξης του ρολού. Τα τάσια έχουν διαστάσεις Φ180, Φ200, Φ220, Φ240 και διαμορφώνουν έτσι την διάμετρο του τυλίγματος.
Πάνω στα τάσια αναρτάται και τυλίγεται το φύλλο (κουρτίνα) του ρολού.
Ελατήρια:

Είναι χαλυβδοελάσματα συγκεκριμένης διατομής τα οποία τοποθετούνται μέσα στα τάσια, τυλίγονται και φορτίζονται δυναμικά (κούρδισμα) ώστε να έλκουν και να διευκολύνουν την κίνηση του ρολού κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του.
Μεντεσέδες ανάρτησης (τιράντες):

Ειδικοί γάντζοι που χρησιμεύουν για την ανάρτηση του ρολού πάνω στα κουτιά των ελατηρίων (τάσια) και κατ΄ επέκταση πάνω στον άξονα.
Αυτόματη (ηλεκτρική) κίνηση:

Γίνεται με ειδικό κινητήρα προσαρμοσμένο πάνω στον άξονα. Είναι συνδεμένος με μειωτήρα στροφών και κατασκευασμένος με την κατάλληλη ισχύ ώστε να μπορεί να περιστρέφει τον άξονα του ρολού για να ανοιγοκλείνει η κατασκευή της πόρτας (ρολό). Έχει δυνατότητα εναλλαγής σε χειροκίνητη λειτουργία με ειδικό μηχανισμό ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής. Η εντολή έναρξης της κίνησης μπορεί να γίνεται είτε ενσύρματα με σταθερό διακόπτη παρουσία ανθρώπου είτε με τηλεχειρισμό, κλπ.
Μηχανισμοί ασφαλείας:

α. Φωτοκύτταρα ασφαλείας
Δύο ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τοποθετούνται δεξιά – αριστερά του ανοίγματος και απέναντι μεταξύ τους σε ύψος 40cm περίπου από το έδαφος και δεν επιτρέπουν την κίνηση του ρολού προς τα κάτω εάν οποιοδήποτε αντικείμενο διακόπτει την δέσμη φωτός που παρεμβάλλεται μεταξύ τους.
Η τοποθέτηση των φωτοκυτάρων ασφαλείας είναι πλέον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ από τους κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β. Φωτοκύτταρα κινούμενα
Τοποθετούνται στο κατωκάσι του ρολού και της πόρτας και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε παρεμβολή καθ’ όλο το ύψος του ρολού.

γ. Πιεσοστατικό λάστιχο
Τοποθετείτε στο κατωκάσι του ρολού της πόρτας δίνει εντολή επιστροφής της πόρτας όταν συναντήσει εμπόδια.
Βαφή:

Ευρεία γκάμα χρωμάτων ηλεκτροστατικής βαφής (AKZO NOBEL) με εξαιρετική αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες και άριστη διατήρηση του χρώματος η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών προδιαγραφών BS EN 12206:2004 PART I , QUALICOAT CLASS I και GSB.
Άξονας:
Άξονες διαμέτρου Φ60 (2,5mm και 4,0mm) και Φ76 (3,0mm και 4,0mm) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης.